Ifølge Søren Kierkegaards etiker er man sin egen ansvarshavende redaktør.
Man har et ansvar for de valg, man træffer, og som er med til at skabe ens identitet og personlige fortælling. Læst med moderne øjne indbefatter det også vores færden på de sociale medier og de digitale fortællinger, vi skriver og er en del af på nettet.
De konkrete tal lyver ikke. Ifølge Statens Institut for Folkesundhed bliver hver 4. unge kvinde udsat for krænkende kommentarer og får tilsendt eller delt billeder uden deres samtykke. Kierkegaard er derfor i høj grad aktuel i en digitaliseret tid, hvor det er vigtigt at styrke vores digitale kompetencer og digital dannelse.
Umbrella, Danmarkshistoriens største sag om digitale krænkelser, hvor 1004 unge er sigtet for at have delt krænkende video- og billedmateriale med en 15-årig pige og fem unge drenge, understreger, hvor vigtigt det er at sætte digital dannelse på skemaet.
Foredraget har fokus på litterær iscenesættelse og er inspireret af Kierkegaards Enten-Eller og de fire arketypers forskellige livsanskuelser; spidsborgeren, æstetikeren, etikeren og den religiøse.
Kierkegaard arbejder ikke med stadierne som udviklingstrin på en skala. Det handler mere om, hvordan du forholder dig til dine valg og de situationer, du kommer i. Hvis du tager en mobbesituation, så kan man som spidsborgeren følge strømmen og mobbe en anden person, fordi de andre gør det, og man har ikke tænkt over, at man selv kan gøre noget andet. Man kan som æstetikeren mobbe, fordi det sætter en selv i et bedre lys (tror man), og man tænker ikke over, hvordan ens opførsel påvirker andre. Eller som etikeren lade være med at mobbe, fordi man som etiker går med det, man synes er godt og rigtigt, og hvis man er imod mobning, så vil man prøve at overbevise andre om, at det er forkert. Som den religiøse ser man den næste i den anden og vil handle derefter.
Det er muligt at booke både foredrag og gæsteundervisning om Kierkegaard og litterær iscenesættelse i en moderne og digital verden.
Hvordan Kierkegaard kan bidrage til den digitale dannelse og inspirere os til at tage ansvar for det, vi skriver til hinanden på nettet?
I møder Kierkegaards litterære karakterer; spidsborgeren, æstetikeren, etikeren og den religiøse.
Foredrag, undervisning og kursus kan tilpasses:
Højskoler - uddannelsesinstitutioner - biblioteker - folkekirken - organisationer - AOF